Thu 03/04/2025 - 20:00 Gemeenteraadzaal
Goedkeuren van de notulen van de vorige zitting.
Naar aanleiding van de 50-dagen-viering van de laatstejaarsstudenten van de middelbare scholen in Tielt werd, in samenspraak met de scholen en de jeugdhoreca, besloten om enkele maatregelen te nemen in het kader van de beperking van het alcoholverbruik. Zo is het verboden om tussen 04.00 uur en 08.00 uur alcohol te serveren, te verkopen of te verbruiken.
De wet van 18.06.2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing hevelde de bevoegdheid van de minister van Justitie om te beslissen over verzoeken tot voornaamsverandering via Ministerieel Besluit over naar de ambtenaren van de burgerlijke stand met inwerkingtreding vanaf 01.08.2018 (artikelen 119 t.e.m. 136 van de wet van 18.06.2018). Vanaf de inwerkingtreding van de DABS op 31.03.2019 zijn de regels met betrekking tot de namen en voornamen uit de Wet van 15.05.1987 opgenomen in het Oud Burgerlijk Wetboek (artikelen 370/1 t.e.m. 370/9).
De gemeente kan via gemeenteraadsreglement een retributie opleggen voor de procedure tot voornaamswijziging. Voor transgenders mag echter slechts 10% gevraagd worden van het vastgelegde retributiebedrag. Aanvragen tot voornaamswijziging voor vreemdelingen die de Belgische nationaliteit aanvragen en niet over een voornaam beschikken, dienen gratis te worden behandeld.
In Meulebeke werd bij gemeenteraadsbeslissing dd. 23.01.2019 en gewijzigd dd. 10.04.2019 beslist om een retributie te heffen van 250,00 euro voor een aanvraag voornaamswijziging.
In Tielt werd ervoor gekozen om geen retributie op te leggen voor het afleggen van de verklaring op zich, aangezien de burger al kosten heeft voor de vervanging van zijn wettelijke documenten (eID, eventueel rijbewijs en paspoort) ten gevolge van zijn keuze om de voornaam te wijzigen.
Om de inwoners van Meulebeke en Tielt op dezelfde manier te behandelen is het wenselijk om de gemeenteraadsbeslissingen dd. 23.01.2019 en 10.04.2019 op te heffen.
Bijgevolg wordt het afleggen van de verklaring voornaamswijziging gratis voor alle inwoners van Tielt.
Voor de ontwikkeling van een verkaveling werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend met als kenmerk OMV_2024133373 (gemeentelijk nummer: O/2024/271).
De aanvraag en voorgestelde infrastructuurwerken hebben betrekking op het verkavelen van gronden met de aanleg van nieuwe wegenis.
De verkaveling bestaat uit 5 loten voor vrijstaande eengezinswoningen, een lot voor een nutscabine en bijhorend openbaar domein.
De wegenis bestaat uit een doodlopende hoofdweg die ontsluit naar de Jozef Baertstraat, ingericht als woonerf en een pad voor traag verkeer dat de verbinding maakt tussen de nieuwe wegenis en de bestaande groenzone.
Het dossier bevat een voorstel van rooilijnplan.
Tijdens het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ingediend waarvan 2 digitaal en 0 analoog. Het betreft 2 unieke bezwaarschriften, ondertekend door 2 personen en afkomstig van 2 verschillende adressen.
Deze bezwaarschriften werden behandeld door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 26.02.2024.
Het dossier omvat volgende 2 punten:
De verkavelaar voorziet in de uitvoering van de werken en de aanleg van de nutsleidingen.
Na uitvoering worden de werken en de gronden waarop deze zich bevinden overgedragen.
De lasten voor de aanleg van de infrastructuur belopen infrastructuurwerken ten laste van de verkavelaar: 145.847,50 euro (excl. 21% btw) of 176.475,48 euro (incl. 21% btw), en de kost voor nutsleidingen.
Overeenkomstig artikel 8 van het gemeentewegendecreet kan niemand een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
Overeenkomstig artikel 12 §2 van het gemeentewegendecreet kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet worden opgenomen in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de gronden.
Overeenkomstig artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet heeft de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid over de zaak van de wegen.
De Omgevingsaanvraag O/2024/271 - Verkaveling Jozef Baertstraat, waarvan het rooilijnplan, bestek en raming in het vorig agendapunt werden behandeld, bevat de aanleg van nieuwe wegenis, inclusief de aanleg van de riolering en de nutsleidingen. Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om alle voorwaarden inzake wegenis, groenvoorzieningen en nutsvoorzieningen vast te stellen. Al deze voorwaarden zijn vervat in de basisovereenkomst.
Op 05.09.2024 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend door Matexi, Franklin Rooseveltlaan 180, 8790 Waregem tot het verkavelen van grond in 10 loten, kadastraal gekend 2de afd. sie B nrs. 645 S, 718 H, 725 G, 645 T, 718 G, 659 H en 717 S.
8 loten zijn bestemd voor halfopen bebouwing, 1 lot voor een meergezinswoning met parkeerkelder en 1 lot voor 2 meergezinswoningen met gedeelde parkeerkelder. Volgens de nota van de architect zijn de meergezinswoningen bestemd voor maximum 43 woongelegenheden. Alle loten worden ontsloten op de reeds bestaande wegen, Tieltstraat en Schutterijstraat.
Centraal in de verkaveling wordt er een publieke groenzone voorzien.
De omgevingsvergunningsaanvraag bevat tevens een rooilijnplan, opgemaakt door BV Studiebureau Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378 c, 8200 Brugge op 24.03.2025 dat, ter hoogte van de Tieltstraat, een gedeeltelijke wijziging van de rooilijn, goedgekeurd bij K.B. van 30.03.1976, voorziet. Deze gedeeltelijk wijziging gebeurt in functie van de verbreding van het bestaande voetpad.
De verbreding van het voetpad staat ten dienste van de veiligheid van de voetganger en het algemeen belang.
De Tieltstraat is een gemeenteweg.
Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 03.12.2024 tot en met 01.01.2025.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend die betrekking hebben op de gedeeltelijke wijziging van deze rooilijn.
Op 05.09.2024 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend met als kenmerk OMV_2024120240 (gemeentelijk nummer: 2024/173) tot het verkavelen in 10 loten.
8 loten zijn bestemd voor halfopen bebouwing, 1 lot voor een meergezinswoning met parkeerkelder en 1 lot voor 2 meergezinswoningen met gedeelde parkeerkelder. Alle loten worden ontsloten op de reeds bestaande wegen. Centraal in de verkaveling wordt een publieke groenzone voorzien.
De omgevingsvergunningsaanvraag bevat tevens de verplaatsing van 2 voetwegen en een gedeeltelijke wijziging van een provinciaal rooilijnplan.
Het dossier bevat een voorstel van rooilijnplan en een grondafstandsplan.
Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden twee bezwaren ingediend. Een deel van de bezwaren heeft betrekking op de verplaatsing van de voetwegen. De andere opmerkingen in de bezwaren worden beoordeeld bij de behandeling van de omgevingsvergunningsaanvraag.
Het dossier van de omgevingsaanvraag 2024/173 bevat enerzijds de goedkeuring van het rooilijnplan, bestek en raming van de verkaveling Tieltstraat-Schutterijstraat en anderzijds de goedkeuring van de basisovereenkomst.
De verkavelaar voorziet in de uitvoering van de werken en de aanleg van de nutsleidingen.
Na uitvoering worden de werken en de gronden waarop deze zich bevinden overgedragen.
De lasten voor de aanleg van de infrastructuur belopen infrastructuurwerken ten laste van de verkavelaar: 222.298,61 euro (excl. 21% btw) of 270.231,32 euro (incl. 21% btw), en de kost voor nutsleidingen.
Overeenkomstig artikel 8 van het gemeentewegendecreet kan niemand een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
Overeenkomstig artikel 12 §2 van het gemeentewegendecreet kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet worden opgenomen in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de gronden.
Overeenkomstig artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet heeft de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid over de zaak van de wegen.
Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om alle voorwaarden inzake wegenis, groenvoorzieningen en nutsvoorzieningen vast te stellen.
Al deze voorwaarden zijn vervat in de bijgevoegde basisovereenkomst.
Voor de organisatie van SAMW Tielt in de hoofdvestigingsplaats Tielt en de deelnemende gemeenten Meulebeke, Pittem en Wingene werd m.i.v. 01.01.2020 een Interlokale Vereniging SAMW Tielt opgericht. Artikel 5 van de overeenkomst (samenstelling Beheerscomité) bepaalt dat de bestuurders in geval van vernieuwing van de gemeenteraad opnieuw moeten aangeduid worden. Het effectief en plaatsvervangend lid moeten bovendien tot het college van burgemeester en schepenen behoren.
Voor de organisatie van de Stedelijke Kunstacademie Tielt in de hoofdvestigingsplaats Tielt en de deelnemende gemeenten Dentergem, Ingelmunster en Wingene werd m.i.v. 01.01.2020 een Interlokale Vereniging Stedelijke Kunstacademie Tielt opgericht. Artikel 5 van de overeenkomst (samenstelling Beheerscomité) bepaalt dat de bestuurders in geval van vernieuwing van de gemeenteraad opnieuw moeten aangeduid worden. Het effectief en plaatsvervangend lid moeten bovendien tot het college van burgemeester en schepenen behoren.
Aanduiden van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergadering van Cevio vzw.
Voordragen van een kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van Cevio vzw.
Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) moet er jaarlijks een inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang van de doelstellingen opgemaakt worden. Bij deze rapportering gaat het over de vooruitgang in 2024 binnen het LEKP 1.0 en het LEKP 2.0. De rapportering is gebaseerd op het LEKP-rapport dat kan gegenereerd worden via het LEKP-portaal. Via dit portaal houdt de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen uit het LEKP bij.
Naast de inhoudelijke rapportering moeten de gemeenten ook jaarlijks financieel rapporteren over het LEKP. Vanaf 2025 moet deze financiële rapportering voorgelegd worden aan de gemeenteraad, simultaan met de inhoudelijke rapportering.
Wegens de fusie is het een gezamenlijke rapportering voor Tielt en Meulebeke. Deze inhoudelijke en financiële rapportering dient ter kennisgeving en bespreking voorgelegd te worden aan de gemeenteraad voor 01.05.2025.
Voor de TAC-rally van 10, 11 en 12.04.2025 werd een Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) opgemaakt. In toepassing van het Koninklijk besluit dd. 22.05.2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau, gebeurt dit door de bevoegde overheid (in dit geval de burgemeester) waarna deze de gemeenteraad informeert. Het BNIP bevat de nodige afspraken tussen alle betrokken partijen, inclusief de organisator op het vlak van de politionele en civiele veiligheid. Indien zich tijdens het evenement een onverwacht incident zou voordoen die het karakter van een noodsituatie aanneemt, bevat het BNIP specifieke richtlijnen voor het bestrijden van de risico’s.
Geleidelijk aan krijgt onze stad meer overlast en lijkt een voorstad te worden, waar mensen zich ’s avonds op straat niet meer veilig voelen. Waar het vaak ook gevaarlijk is door allerlei verkeerssituaties, waar het recht van de sterkste heerst.
Om dit een halt toe te roepen en een nieuwe, positieve wind door onze gemeente te laten waaien, vragen wij aandacht voor die veiligheid.
Bij de afgelopen verkiezingen was veiligheid een speerpunt van onze partij en ook andere partijen.
De veiligheidsproblematiek kon op bijval rekenen van heel wat burgers van onze nieuwe fusiegemeente.
Het zwembad heeft een grote betekenis voor de actieve en recreatieve sporter in onze Stad. Doch sporters stellen vast dat de communicatie door verantwoordelijken van het zwembad en het stadsbestuur de wensen over laat. Het is al een geruime tijd dat de werkelijke openingsuren van het zwembad met de uren op de website Tielt, helemaal niet in overeenstemming zijn.
We vernemen dat in het oude zwembad Tielt, er steeds hoogstens twee redders aanwezig waren.
In het huidige zwembad Meulebeke zijn er bijvoorbeeld de woensdagnamiddag vier redders.
Eén redder zit op de hoge stoel, terwijl de drie andere aan een tafel zitten te babbelen. Het is niet dat het zo druk is, een gemiddelde van tien actieve zwemmers in het grote bad en een gemiddelde van vijf kinderen met een ouder in het kleine bad.
Team Burgemeester wil als grootste partij inspraak bij het opmaken van een meerjarenplan 2026 – 2031.
De fractie Team Burgemeester vraagt het college van burgemeester en schepenen rekening te houden met onze actiepunten die in het meerjarenplan dienen opgenomen te worden. We willen vanuit onze fractie meedenken in het belang van een veilige, mooie en economisch aantrekkelijke stad. Waar veiligheidsdiensten, inwoners, verenigingen, onderwijs, ondernemers, land- en tuinbouwers zich gerespecteerd voelen.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen hadden we net zoals andere partijen een verkiezingsprogramma opgemaakt, de burger kon op een vrije en democratische manier, zijn of haar stem uitbrengen aan de meest geloofwaardige partij en kandidaten. Op 13 oktober heeft 31.7% van de kiezers die stem toevertrouwt aan onze partij “Team Burgemeester”. Maw, is dit de grootste fractie binnen deze gemeenteraad en precies daarom vragen we rekening te houden met de stem van de burger!
We brengen dit op de raad als bijdrage aan de bestuursploeg om een goed uitgewerkt meerjarenplan 2026-2031 op te maken en vooral te zorgen dat deze kersverse fusiestad evolueert naar een bruisende centrumstad.
Dit was trouwens onze ambitie. Een plaats waar het aangenaam wonen, werken, winkelen, ondernemen en ontspannen is.
Daarom is het van belang, samen met alle verkozen raadsleden te werken aan dit verhaal. Er is veel expertise aanwezig in deze raad, maak er gebruik van, geef ons mee de kans om samen te bouwen aan een mooi verhaal. Wij reiken de hand om die oude politieke cultuur te doorbreken en vragen inspraak en mogelijkheid tot debat voor iedere investering die impact heeft op de toekomst van de fusiestad.
Daarom is het van belang dat er :
We staan voor een belangrijke transitie: Het is opportuun om bestaande en goed functionerende initiatieven in Tielt en Meulebeke te behouden, maar evenzeer aandacht te hebben voor Aarsele, Kanegem, Schuiferskapelle, de Paanders, Marialoop en ‘t Veld.
Speerpunt: Veiligheid
Steeds meer mensen voelen zich minder veilig op straat. De criminaliteitscijfers van de laatste jaren liegen niet. Hier willen we met een efficiënte en kordate aanpak de strijd aangaan. Iedereen, jong en oud, moet zich overal en altijd veilig voelen in onze stad!
Dit willen we aanpakken door:
Speerpunt: Mobiliteit
Wij willen een overkoepelende blik op de verkeersstromen rond en door Tielt met een logisch traject voor zowel auto’s als fietsers. De veiligheid waarborgen waar het absoluut moet.
Speerpunt: Dienstverlening
Speerpunt: Financieel beleid
De inkomsten van een stad bestaan voornamelijk uit belastingen. Deze moeten we beheren als een ‘goede huisvader’. Door o.a. :
Speerpunt: Economie
De lokale economie is de motor van onze gemeenschap en zorgt mee voor onze welvaart.
Speerpunt: Sport en Vrije tijd
Fusioneren betekent niet enkel samenwerken. Het gaat nog meer om dagelijks samen leven met respect voor iedereen. “Sport en Vrije tijd” biedt unieke kansen voor vlotte integratie van o.a. zwakkere personen, nieuwe inwoners, migranten,… Het sociale aspect, naast een gezonde geest in een gezond lichaam, hierbij ook heel belangrijk.
SPORT
CULTUUR / ONDERWIJS
VERENIGINGSLEVEN / JEUGD / SENIOREN
Speerpunt: Duurzaamheid
Speerpunt: Welzijn
We willen voorzien in de zorgbehoeften van àlle inwoners van onze fusiestad, zowel jong als oud. Belangrijke thema’s zorg in het algemeen, kinderopvang, ouderenzorg en armoede.
Speerpunt: Wonen
Streven naar een langetermijnvisie op ruimtelijke ordening,
Speerpunt: Identiteit
We hopen met deze bijdrage en insteek de beleidsploeg te overtuigen dat wij willen meedenken en meewerken om deze belangrijke transitie tot een succes uit te bouwen. Met één streefdoel : Tielt/Meulebeke moet een plek worden die aantrekkelijk en vooruitstrevend is.
Waar met tonnen goesting een ambitieus beleid gevoerd mag worden, met op kop, veiligheid, innovatie en duurzaamheid, maar telkens met verantwoorde uitgaven.
Wij vragen om economisch verantwoord te investeren in het noodzakelijke waar een groot deel van de gemeenschap beter van wordt. We benadrukken de uitgaven onder controle te houden en verantwoord centen uit te geven, er komen ongetwijfeld minder goeie tijden op ons af!
50% van de Vlaamse bevolking weet wat een AED toestel is, maar 70% daarvan weet niet hoe het te gebruiken. (bron: Federaal Kenniscentrum voor gezondheidszorg). De drempel blijft te hoog, de onwetendheid te groot.
Uit een reportage bleek onlangs dat de dienst 112 niet op de hoogte is van de aanwezigheid of locatie van AED toestellen. Tijdrovend als je een bijkomende app moet openen om te weten waar toestellen zich bevinden....
In Tielt (en deelgemeenten) hangen verschillende AED toestellen.
De lijst(en) van aanwezige toestellen op de website is echter onvolledig/onjuist.
Volgens de website Stad Tielt, zou er zich een toestel moeten bevinden aan de buitenkant van de sporthal. Die werd niet gevonden....
U mag nu nog tientallen toestellen bijplaatsen, als de burger ze niet weet hangen, door duidelijke aanduidingen, en daarbovenop ze niet durft af te haken, omdat ze niet weten hoe te gebruiken, dan lijkt het me logisch dat er daar eens werk wordt van gemaakt. Nu geven de zichtbare AED toestellen een vals gevoel van veiligheid.... Er hangt een toestel, maar niemand in de buurt die weet of durft te gebruiken.
Ook vreemd dat Tielt voorgesteld wordt als historische, toeristische stad met wandel- en fietsroutes, maar dat er op de markt, noch aan de Halletoren, noch aan het stadhuis een aanduiding of aanwezigheid is van een AED toestel.
Een duidelijk overzicht en spreiding van toestellen zou moeten herbekeken / geëvalueerd worden.
Een korte video over het gebruik, verspreiden via Sociale media, info via het maandelijkse informatieblad.
Info en demo-avonden, in elke deelgemeente en dit zich jaarlijks (of 2-jaarlijks) laten herhalen.
De grachten worden ingedeeld in verschillende categorieën. Deze van 1ste en 2de categorie worden onderhouden door respectievelijk De Vlaamse milieumaatschappij en de provincies. De derde categorie waterlopen en baangrachten worden door de gemeentes onderhouden.
Het goed onderhouden van grachten is van groot belang in functie van waterberging en het voorkomen van wateroverlast. Een goed functionerend grachtenstelsel kan alleen zijn werk doen als deze op regelmatige tijdstippen onderhouden worden. Om aanpalende grondgebruikers hiertoe te stimuleren kan een toelage hier een extra motivatie zijn om privégrachten ook de nodige aandacht te geven. Het onderhouden van binnengrachten is van cruciaal belang in de strijd tegen wateroverlast in een sterk veranderend klimaat.
Door de inwoners van onze stad de kans te geven een aannemer de grachten te laten ruimen en hiervoor een toelage te geven kan dit alleen maar bewerkstelligen.
Het stadsbestuur van Tielt ontving een aanvraag tot voortijdige beëindiging van een grafconcessie door een nabestaande. Gedurende 1 jaar werd een bericht uitgehangen aan het graf en aan de ingang van de begraafplaats ter kennisgeving van het verzoek tot voortijdige beëindiging. Belanghebbenden kregen de mogelijkheid om bezwaar tegen de voortijdige beëindiging in te dienen bij het college van burgemeester en schepenen. Er werden geen bezwaren ingediend. Artikel 16 van het reglement van inwendige orde op de begraafplaatsen en lijkbezorging dd. 04.11.2004 bepaalt dat het toekomt aan de gemeenteraad om concessies voortijdig te beëindigen nadat er gedurende 1 jaar een aanplakking gebeurde en er geen bezwaren werden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. Hierbij worden de verwijderde graftekens eigendom van het stadsbestuur en het college van burgemeester en schepenen beslist over de bestemming van de verwijderde graftekens. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de grafconcessie te beëindigen.